David Kappos, kereskedelmi államtitkár, az USA Szabadalmi és Védjegyhivatala igazgatójának látogatása és a Patent Prosecution Highway programról szóló megállapodás aláírása

David Kappos kereskedelmi államtitkár, az USA Szabadalmi és Védjegyhivatalának (USPTO) igazgatója és Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke közötti kétoldalú tanácskozások helyszíne volt 2012. április 5-én az SZTNH.

A hivatalvezetők tájékoztatták egymást a szellemitulajdon-védelem terén megvalósult legújabb fejleményekről, mint például az USÁ-ban elfogadott szabadalmi törvénymódosításról, az America Invents Act-ről, illetve a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működéséről Magyarországon. Eszmecserét folytattak emellett a legfrissebb nemzetközi fejleményekről, így a Szellemi Tulajdon Világszervezetében folyó együttműködésről, valamint a Dunai Szabadalmi Intézet felállításáról. A felek továbbá áttekintették az együttműködésük eddig elért eredményeit, és értékelték a jövőbeli lehetőségeiket, különösen az Intellectual Property and Innovation címmel, Budapesten, április 3-4-én, a két hivatal által közösen megrendezett konferencia sikerének fényében.

Az érdekelt körök számára rendezett délutáni fórumot követően - amely a Patent Prosecution Highway (Szabadalmi Szupersztráda Program, PPH), az USA-beli szabadalmaztatás és az America Invents Act témaköreit ölelte fel - David Kappos államtitkár és Dr. Bendzsel Miklós elnök aláírta a PPH program alkalmazásáról szóló kétoldalú megállapodást.

E megállapodás aláírásával Magyarország a 2010. július 1-jén megkezdett, sikeres kísérleti PPH program befejezése után csatlakozott véglegesen a PPH programhoz. A PPH kísérleti programot egyébként eredetileg egy évre tervezték a hivatalok. Ugyanakkor a bejelentői érdeklődés első jelei e periódus végén kezdtek megmutatkozni így két hivatal megállapodott, hogy folytatják a kísérleti programot. A most aláírt szerződéssel megállapodásuk a PPH területén immár egy új, távlatos együttműködésre irányul.

A PPH lényegét az adja, hogy a bejelentők gyorsabban és hatékonyabban szerezhetnek szabadalmat, mert a PPH lehetővé teszi mindkét hivatal számára, hogy hasznosítsa a másik által korábban elvégzett munkát, ezáltal elkerülve a munka megismétlését. A PPH megállapodások értelmében, ha az egyik nemzeti hivatal a bejelentő bejelentésében legalább egy igénypontot szabadalmaztathatónak ítélt, a bejelentő kérelmezheti, hogy a másik nemzeti hivatal gyorsított eljárásban vizsgálja ugyanazt az igénypontot azonos tartalmú bejelentésben.

A most aláírt PPH megállapodás az olyan új ötleteket is figyelembe veszi, mint a USPTO „PPH 2.0” vagy a Japán Szabadalmi Hivatal „Mottainai PPH” elnevezésű kezdeményezése. Mindemellett az SZTNH és a USPTO a PPH eljárás továbbfejlesztésének szándékával folyamatosan figyelemmel kíséri a bejelentői igényeket.

Az e héten Budapesten a HIPO és a USPTO összefogásában szervezett rendezvényeket egyébként David Kappos államtitkár úr kezdeményezte tavaly, amikor előadóként vett részt az SZTNH által Magyarország EU elnöksége alkalmából rendezett szellemitulajdon-védelmi konferencián. Kappos úr ekkor vetette fel először egy konferencia és egy felhasználói nap megtartását Budapesten. Dr. Bendzsel Miklós elnök úr örömmel támogatta ezt a kiváló ötletet, így a két hivatal ezen elhatározás mentén sikerrel dolgozott együtt az USA nagykövetségével és a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamarával is az események a megrendezésén.

2012/04/06